Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Ixobrychus minutus (Linnaeus, 1766)

Nederlandse naam:
Wouwaap

Vogelgroep:
Roerdompen

Veldkenmerken. 28-36 cm. Verschilt van andere reigers door zeer klein formaat, glanzend zwarte kruin en rug en opvallende geelwitte vleugelvlekken, contrasterend met zwart van vleugel bovendelen. Kruin en rug van mannetje groenig zwart. Vrouwtje minder helder gekleurd, met donkere strepen op keel, nek en onderdelen. Snavel geelachtig, poten groen. Jonge vogels lijken op vrouwtje maar verenkleed meer gevlekt en gestreept. Vliegt gewoonlijk laag, met vrij snelle vleugelslagen, ingetrokken nek en uitstekende poten. Verborgen levende vogel, het meest actief in de schemering.

Geluid. Verschillende korte, kwakende geluiden. Voorjaarsroep van mannetje een aanhoudend ’wouw wouw’.

Voorkomen. Weinig algemene en lokale zomergast; in veel gebieden is verspreiding onvolledig bekend.

Habitat. Bewoont rietranden langs meren en poelen, zoetwatermoerassen, riviergebieden, bij voorkeur daar waar riet gemengd is met andere planten, struiken of bomen.

Voedsel. Voornamelijk vis, amfibieën en insecten. Wacht verborgen in riet op prooi of door hem langzaam te besluipen.

Ei. Zonder tekening, basiskleur wit, soms groenig of met blauwe waas. Schaal ruwig. Vorm subelliptisch/kort subelliptisch. Formaat 36 x 26 mm (32-39 x 24-28), gewicht 10-14 g.

Wouwaap (Ixobrychus minutus)